'Halløj på Badehotellet'-afsnit vender tilbage til britisk tv - men med advarsel.


Skaberen af 'Halløj på badehotellet' siger, at folk misforstår, når de beskylder serien for racisme.

BBC vil gøre afsnittet 'The Germans' (på dansk 'Tyskerne', red.) fra serien 'Halløj på badehotellet' tilgængeligt på sin streamingtjeneste, UKTV, igen.

Det skriver BBC News.

Afsnittet har været midlertidigt fjernet fra tjenesten under en evaluering, da det ifølge BBC indeholder racistiske scener med nedsættende bemærkninger.

Afsnittet vil fremover indeholde en advarsel, hvor UKTV gør opmærksom på "stødende indhold og sprogbrug".

I en udtalelse siger streamingtjenesten:

- Vi anerkender, at nogle af vores ældre komedier måske kræver en form for kontekstutalisering, så vi forventer at tilføje advarsler før programmerne.
Hvorfor bliver afsnittet kritiseret?

Episoden bliver kritiseret for, at karakteren major Gowen omtaler personer fra Vestindien og Indien på en racistisk måde. Især spillerne på det vestindiske cricketlandshold, som han sammen med en kvinde har set spille kamp på The Oval i London.

I afsnittet siger major Gowen følgende:

- Det mærkelige var, at hun hele morgenen kaldte inderne for ”niggers”. Nej, nej, nej, sagde jeg. ”Niggers" kommer fra Vestindien! De her mennesker er fejlfarver! Nej, nej, nej, sagde hun. Alle cricketspillere er ”niggers”.
Cleese svarer igen

Seriens skaber og hovedrolleindehaver, John Cleese, kritiserede fredag beslutningen om midlertidigt at fjerne afsnittet.

Ifølge ham er karakteren major Gowen i virkeligheden en kritik af racister.

- En af de ting, jeg har lært i de sidste 180 år, er, at folk har meget forskellig sans for humor. Nogle forstår, at hvis du lægger meningsløse ord i munden på én, du vil gøre grin med, så viser man ikke deres synspunkter, men gør nar af dem, siger John Cleese.

Siden 2013 har scenen været fjernet fra flere genudsendelser på BBC, hvilket John Cleese efter sigende dog har godkendt.

Også den amerikanske streamingtjeneste HBO Max har fjernet filmen 'Borte med blæsten' fra 1939, da tjenesten mener, den indeholder uheldige raceskildringer.

Debatten om racistisk indhold i film og tv-serier kommer i kølvandet på de massive antiracistiske demonstrationer, der har fundet sted i verden efter den 46-årige sorte amerikaner George Floyds død i forbindelse med en voldsom anholdelse.

0 Comments